index Mírovy houbařské stránky

JIRKOVA HOUBAŘSKÁ KUCHAŘKAJirka's cook-book

Houbařské recepty Jiřího Vamberského

autor: Jiří Vamberský

Důležité rady


RECEPTY


Bonus - Žrádýlko podle Jirky

Pokud nám zůstanou od oběda uvařené brambory a máme po ruce houby (čerstvé nebo zmrazené), tak začneme zkoumat, co máme v ledničce.
Co bychom měli všechno najít?

Cibuli,
tvrdší sýr (eidam, cihlu ?),
rajčata,
okurky (čerstvé nebo nakládané),
nějakou jemnou uzeninu (šunku, gothai?),
vajíčka,
máslo (případně RAMU nebo HERU, či co máme rádi - olej moc nedoporučuji);

Houby podusíme na cibulce a okořeníme: pepř, sůl, majoránka, drcený kmín, může být i sladká paprika Uvařené brambory rozkrájíme na plátky a dáme na pánev opéct s nějakým výše zmíněným tukem zároveň s jemnou uzeninou. Až jsou brambory jemně opečené, tak vmícháme připravenou houbovou hmotu a zase chvíli smažíme. Nyní přisypeme nadrobno nakrájený tvrdý sýr a za stálého míchání vytvoříme něco jako omeletovou hmotu.

A teď závěrečné kouzlo: Na tuto hmotu pokládáme kolečka rajčat (spařené a oloupané) a je to celé červené, teď kolečka okurek a je to celé zelené. Podle počtu strávníku na to rozklepneme vajíčka na způsob volského oka. Přikryjeme pokličkou (nejlépe nějakou průhlednou, ať vidíme co se děje) a počkáme, až se vajíčka pěkně zatáhnou, následně rozporcujeme - jedno volské oko = jedna porce.

Na okraj : moje žena a dcera houby nejí, ale toto sežerou i s talířem ?)))